Valeriu Gheorghiţă: „Nu există legătură între vaccinare și deces. Până acum, nu au apărut reacţii necunoscute. Vom deschide alte 200 de cabinete la jumătatea lunii martie”

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19 a anunţat deschiderea altor cabinete de vaccinare, despre posibilitatea de a alege firma care produce vaccinul şi posibile reacţii adverse.

Valeriu Gheorghiţă a declarat că, până în prezent, nu au apărut reacţii necunoscute la vaccinurile împotriva coronavirusului sau care nu se regăsesc în rezumatul caracteristicilor produsului. El a mai spus este probabil să coincidă ca decesul unei persoane să survină după ce o persoană s-a vaccinat, iar cauza morţii trebuie transmisă opiniei publice pentru a nu lăsa nicio urmă de îndoială.

„Pe măsură ce noi vom vaccina un număr şi mai mare de persoane şi obiectivul nostru este ca până în septembrie să vaccinăm peste 10 milioane de persoane, ţinând cont de faptul că în România, din nefericire,  zilnic se înregistrează între 500 şi 700 de decese din diverse cauze, probabilitatea acestor evenimente coincidente între administrarea unui vaccin şi faptul că o persoană din păcate decedează în perioada următoare, nu trebuie să ridice aceste semne de întrebare, dimpotrivă ele cred că trebuie tratate cu seriozitate şi transmis opiniei publice care sunt cauzele decesului tocmai pentru a nu lăsa nicio urmă de îndoială”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară.

Întrebat dacă a apărut o reacţie adversă mai îngrijorătoare la vaccinul împotriva COVID-19, coordonatorul campaniei de vaccinare a răspuns: „Până la acest moment nu au apărut reacţii necunoscute sau reacţii care nu erau menţionate în rezumatul caracteristicilor produsului”.

„La nivel mondial sunt peste 100 de milioane de persoane vaccinate, Agenţia Europeană a Medicamentului colectează şi evaluează periodic toate datele de siguranţă chiar a apărut pe 28 ianuarie primul raport al AEM în ceea ce priveşte profilul de siguranţă al vaccinului de la Pfizer şi nu au fost înregistrate alte reacţii adverse comparativ cu ce era deja menţionat în rezumatul caracteristicilor produsului”, a completat Gheorghiţă.

„Din punctul nostru de vedere nu, nu există legătură între vaccinare și deces. Înțelegem că la profesorul care a murt a fost o ruptură de aortă, iar în primul caz raportat se află la IML, care va stabili cauzele decesului. Nu considerăm că există o relație de cauzalitate. În cazul pacientului cu paralizia facială, caz infirmat, cred că e importat că s-au făcut precizări într-un timp scurt”, a spus Valeriu Gheorghiță la Dig24.

Valeriu Gheorghiţă: Intenţionăm să deschidem de la jumătatea lunii martie încă 200 de cabinete unde vom distribui vaccin de la Pfizer

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că de la jumătatea lunii martie vor mai fi deschise încă 200 de cabinete de vaccinare unde va fi distribuit vaccin de la Pfizer. El a adăugat că, din luna februarie, vor fi deschise 180 de cabinete unde va fi utilizat vaccinul de la AstraZeneca.

„În februaie, în cele 180 de cabinete de vaccinare pe care le vom deschide se va începe vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca, iar de la jumătatea lunii martie intenţionăm să deschidem încă 200 de cabinete de vaccinare unde vom distribui vaccin de la Pfizer”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, duminică seara la Antena 3.

El a explicat care sunt diferenţele între vaccinuri şi cărora categorii de vârstă se adresează acestea. „Există diferenţe în ceea ce priveşte vaccinurile bazate pe Arn mesager şi vaccinul de la AstraZeneca şi aici mă refer la grupa de vârstă. Din acest punct de vedere o persoană care est cu grupa de vârstă între 18 şi 55 de ani în momentul în care va intra pe platforma în dorinţa de programare teoretic va ave toate centrele de vaccinare disponibile în care se poate programa, centre de vaccinare care vor avea cele trei tipuri de vaccinuri. O persoană care are între 16 şi 18 ani va avea disponibile doar centrele de vaccinare în care vom avea vaccin de la Pfizer pentru că este singurul vaccin la această indicaţie de vârstă. O persoană care are peste 55 de ani va avea disponibile centrele de vaccinare care conţin vaccinurile de la Pfizer şi Moderna care au specificaţie pentru această grupă de vârstă”, a mai declarat Gheorghiţă.

„Aici cred că vorbim de opţiunea fiecăruia. Printr-o comunicare şi informare foarte bună privind beneficile şi riscurile fiecărui tip de vaccin, prin explicarea pe interesul tuturor a modalității în care ne protejează aceste tipuri de vaccinuri cred că se va estompa această dorinţă pentru un anumit tip de vaccin”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.

Vlaeriu Gheorghiţă: „Nu va fi nimeni obligat să facă un anumit tip de vaccin”

Întrebat dacă pacientul care îsi face programare va ştii ce fel de ser va primi în momentul vaccinării, pentru a putea anula programarea în cazul în care vaccinul nu este cel pe care şi-l doreşte, Valeriu Gheorghiță a mai spus:

„Se poate anula orice programare, nu va fi nimeni obligat să facă un anumit tip de vaccin, dar dau exemplul situaţiei actuale, în care, din cauza lipsei dozelor suficiente de vaccin, am decis vaccinarea pentru prima doză cu vaccinul de la Moderna şi continuare rapelului cu vaccinul de la Pfizer.

Practic, în condiţiile în care din 15 februarie vom deschide noi centre de vaccinare unde vom distribui vaccinul de la AstraZeneca, este de la sine înţeles că pacientul sau persoana care se va programa pe noile locuri va primi vaccinul de la AstraZeneca. Va fi şi această limitare de la 18 la 55 de ani (n.r pentru vaccinul AstraZeneca), dar asta nu înseamnă că toate persoanele care se încadrează în aceste grupe de vârstă vor primi doar vaccin de la AstraZeneca

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *