Pesta porcină africană lovește România, din nou. Focar nou confirmat în Vaslui

Pesta porcină africană lovește România, din nou. Temutul virus care a decimat efective întregi de porci din gospodăriile românilor a fost depistat și într-o gospodărie din localitatea Mireni, comuna Coroiești. Autoritățile sanitare veterinare au confirmat noul focar din județul Vaslui.

Potrivit informațiilor oficiale transmise de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași, a fost confirmat, prin buletinul de analiză, un nou focar de pestă porcină africană la porcii domestici dintr-o gospodărie din localitatea Mireni, comuna Coroiești.

Nou focar de pestă porcină africană în Vaslui

În cursul zilei duminică, 31 ianuarie 2021, Prefectura Vaslui și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui au anunțat că Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză suspiciunea unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie, care se încadrează în categoria de exploatație non-profesională, din localitatea Mireni, comuna Coroiești, județul Vaslui.

Cele 22 de capete de porcine prezente în exploatație au fost ucise și neutralizate. Totodată, proprietarul animalelor urmând a fi despăgubit, conform legislației în vigoare. Au fost efectuate dezinfecții la nivelul exploatației infectate, a mijlocului de transport al cadavrelor și a locului unde cadavrele au fost neutralizate.

Apelul autorităților în lupta cu pesta porcină africană

Odată cu acest nou focar din Vaslui, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui și Instituția Prefectului au decis să facă un apel către primari, consiliile locale și către cetățeni. Autoritățile locale și gospodarii din zonă au fost avertizați să trateze cu multă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virusului, recomandând să fie respectate cât mai strict toate acțiunile impuse de autoritățile competente.

Facem apel din nou, pe această cale, la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Precizăm că, în cazul confirmării unui focar de pestă porcină africană la porcinele din gospodăriile populației care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despăgubiți, în condițiile respectării legislației sanitar-veterinare. Totodată, atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop, sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic, au spus reprezentanții Prefecturii Vaslui.

Românii pot semnala de urgență medicului veterinar sau autorităților publice locale orice suspiciune de boală la medicul veterinar de care aparțin, dar și la autoritățile sanitare veterinare centrale sau locale, în funcție de zona în care se situează.

Comments (0)
Add Comment