Cetățenii care se întorc din țările de pe lista galbenă, obligați să prezinte test PCR negativ la intrarea în România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat joi lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Persoanele care se întorc din țările de pe lista galbenă trebuie să prezinte, la întoarcerea în România un test COVID-19 negativ făcut cu 72 de ore înainte de intrarea în țară. Mai mult, persoanele sunt obligate să stea în carantină.

Cetățenii care se întorc din țările de pe lista galbenă, obligați să prezinte test PCR negativ

Pe lângă testul COVID-19 negativ prezentat la intrarea în țară, cetățenii din țările de pe lista galbenă sunt obligați să stea în carantină timp de 14 zile. Aceștia au posibilitatea de a ieși din carantină după zece zile dacă în a opta zi efectuează un nou test PCR care este negativ.

Potrvit documentului, pe listă au intrat mai multe țări, unele dintre acestea fiind destinație de vacanță pentru tot mai mulți români, în această perioadă. Printre acestea se numără și Maldive. Pe lista țărilor galbene sunt și țări cu un număr mare de români printre care Spania, Italia, Franța, Germania sau Marea Britanie. Noua listă cu risc epidemiologic ridicat aprobată de CNSU cuprinde 65 de state, față de 51 câte erau până în acest moment.

Au fost introduse pe listă și Liban, Saint Lucia, Saint Vincent şi Grenadine, Albania, Guernsey, Bahrain, Chile, Belgia, Uruguay, Bolivia, Eswatini, Kosovo, Tunisia, Insulele Falkland, Peru, Belarus, Cabo Verde, Rusia, Republica Dominicana, Macedonia de Nord, Kuweit şi Malaezia.

Persoanele care au avut coronavirus și cele vaccinate cu a doua doză de vaccin, la zece zile de la rapel, nu vor mai fi nevoite să stea în carantină

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 – Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 1.

Art.2 – (1) La intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. 1, au obligația prezentării certificatului unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară.

(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), cu excepția celor sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se aplică excepțiile de la măsurile de carantinare aprobate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36 din 21.07.2020 cu modificările și completările ulterioare. (n.red. adică după a 8-a zi, poți face un test COVID-19 care dacă este negativ poți să ieși din carantină după 10 zile.)

(3) Pentru persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se aplică excepțiile de la măsurile de carantinare aprobate prin hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.01.2021, nr. 3 din 11.01.2021 și nr. 4 din 18.01.2021.

Hotărârea de joi a Comitetului pentru Situații de Urgență aprobă și achiziția a 1.500 de seringi preumplute, care sunt destinate centrelor de vaccinare. Seringile vor fi folosite în caz de reacții severe la imunizarea COVID-19, pentru a preveni șocul anafilactic.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *