Pe lângă posibilitatea de a-i interna pe bolnavi, începând de marți autorităţile îi pot plasa în carantină şi pe cei suspecţi. Noua lege prevede izolarea acestora pe toată perioada de incubaţie a bolii, aşa cum a fost ea documentată ştiinţific.
Potrivit noii legi, carantinarea unei persoane poate fi instituită doar pe baza informaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz. Carantina poate fi instituită la domiciliul persoanei vizate, într-o altă locuinţa aleasă de persoana vizată sau într-un spaţiu special al autorităţilor.
În carantină pot fi plasaţi, în primul rând, cei care au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată cu o boală contagioasă. Dar în carantină vor ajunge şi cei care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat pe baza datelor transmise la nivel naţional sau internaţional de autorităţile competente.
Sunt considerate țări cu risc ridicat cele în care rata cazurilor noi de îmbolnăvire, din ultimele 14 zile, raportată la 100.000 de locuitori, e mai mare decât cea înregistrată în România în perioada similară. Iar în acest moment sunt puţine astfel de tari dacă privim spre acest clasament întocmit de Centrul European pentru combaterea răspândirii bolilor. România se află pe poziţia a patra la rata infectărilor, aşadar doar cei care vin acum din Luxemburg, Suedia sau Portugalia vor fi obligaţi să intre în carantină pentru 14 zile.
De altfel, autorităţile au dispus între timp suspendarea zborurilor directe din România către mai multe ţări dar şi către altele din afara Uniunii Europene, precum Şerbia, Turcia dar şi Israel, Emiratele Arabe Unite şi Qatar, către care noi aveam zboruri directe. Asta deoarece Comisia Europeană a recomandat ţărilor UE să permită accesul în uniune doar din câteva state terţe. Lista cuprinde, în prezent 13 ţări din întreaga lume şi este actualizata la fiecare două săptămâni.