Colindătorii să nu mai bată la uşă anul acesta de Sărbătorile de iarnă! Ce spune Arafat despre tăierea porcilor şi petrecerile de Revelion

Evitaţi să colindaţi de Crăciun! Este sfatul şefului DSU Raed Arafat, care a precizat că mersul din casă în casă cu colindul poate duce la răspândirea coronavirusului.

În acelaşi timp, Arafat a spus că românii vor putea tăia porcul pentru Sărbătorile de iarnă, iar de Revelion ar fi de preferat ca românii să petreacă pe lângă casă.

Colindătorii să nu mai bată la uşă anul acesta de Sărbătorile de iarnă! Este sfatul şefului DSU, Raed Arafat, pentru români în pragul Sărbătorilor de iarnă.

Întrebat dacă se poate merge cu colindul anul acesta, Arafat a răspuns „eu vă sfătuiesc să nu”.

„Chiar dacă este o tradiție, mersul din casă în casă crește riscul. Colindatul, pot să fie 3 persoane care merg de la casă la casă. Intratul în mai multe case, mai scoți masca, riscul de infecție crește și pentru tine și pentru ceilalți”, a declarat Raed Arafat.

Despre tăiatul porcilor, Raed Arafat a spus că „nu scrie nicăieri că e interzisă această activitate”.

Întrebat dacă vor fi permise ieşirile din casă, petrecerile în stradă de Revelion, Raed Arafat a răspuns că oamenii ar trebui să petreacă acasă sau în apropierea locuinţei.

„E important ca lumea să înțeleagă. La anul totul se va întoarce la normalitate. Putem pune multe ipoteze. Regulile sunt clare. Cei care nu respectă, se pun pe ei în pericol și pe membrii familiilor lor. Putem să ne bucurăm foarte bine și de Anul Nou, respectând regulile”, a completat Raed Arafat.

Sărbătorile de iarnă vor fi mai scumpe pentru români. Cât va costa masa de Crăciun

Sărbătorile de iarnă vor fi, anul acesta, mai scumpe pentru români. Carnea de porc, mâncarea preferată în orice familie, s-ar putea să coste mai mult, din cel puţin două motive: pandemia de coronavirus şi pesta porcină.

Producătorii de alimente din porc au fost loviți de două ori anul acesta: de pesta porcina si de pandemie. Pe de-o parte, kilogramul de porc tradițional s-a ieftinit, pe de alta, carnea de Mangaliță, varianta de lux a vedetei de pe masa de Crăciun, se vinde mai scump față de anii trecuți.

„Aici avem produsele ce tocmai au fost scoase de la saramură, la condimente. Au stat undeva la 7-8 zile, iar acum urmează să le scoatem și să le afumăm. Avem, după cum vedeți, cotlet, ceafă, piept, ciolane”, spun producătorii, citaţi de Ştirile Kanal D.

Sărbătorile de iarnă vin cu scumpiri la alimente pentru români

Un tânăr care crește peste 200 de porci Mangalița în ferma sa din Dăbuleni obișnuia să-și vândă marfa în târgurile de Crăciun sau la magazinul propriu. Acum însă, cele mai multe cereri vin online. A marit pretul, dar cu toate acestea, spune el, vânzările curg pe bandă rulantă, iar cele mai multe comenzi vin din diaspora: „Aceștia sunt gustoșii cârnați de Mangalița. Sunt foarte bine căutați în perioada asta, ținând cont că e perioada sărbătorilor”.

Dacă celebrii cârnați de Mangalița se vând cu 70 lei, ceva mai scumpe sunt mușchiul și ceafa, adevărate delicatese pe masa de Crăciun: 80 de lei costa un kilogram. Ca să mai reducă din cheltuieli, mulți clienții aleg să cumpere porcul în viu.

„De exemplu, un porc, cum sunt ăștia de aici, sunt între 110-130 kg, ajunge la un preț de 2200-2600 de lei. Depinde acuma, plus, minus 10 kg”, spun producătorii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *