Fost cadru medical la ATI Sibiu, mărturisiri șocante: ”Și eu am omorât oameni”. Procurorii s-au autosesizat


Este anchetă la Spitalul de Urgență din Sibiu, după mărturisirile șocante făcute de un cadru medical despre modul în care ar fi tratați bolnavii de COVID.

UPDATE Sub protecția anonimatului, o fostă angajată a declarat că pacienții ar fi sedați și imobilizați, legați de mâini și de picioare și ignorați de personalul medical.

Din această cauză, mai mulți bolnavi ar fi murit. Conducerea secției o contrazice. Cert este că procurorii au deschis un dosar penal pentru omor.

Iar ministrul Sănătății a cerut și el verificări și a anunțat că trimite Corpul de Control la Sibiu. Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.

Femeia, care a lucrat în secția ATI, face acuzații extrem de grave. Spune, printre altele, că principala grija a personalului medical este să-i țină pe bolnavi cât mai mult timp imobilizați și inconștienți.

Mult mai ușor să omori omul, să-l trec pe sedare, atunci nu-ți mai cere nici apă, nici mâncare, nici nu mai spune că-l dor oasele, capul. Interesul era să-i sedăm, să avem liniște și pace. Se făcea și tratamentul anti covid dar primul lucru, obiectiv, era sedarea. Se aștepta să se dea startul de medicul rezident ca să-l sedăm. De ce? Dacă s-a agitat o bunică, e îi e foame, sete. A, e bunica agitată, păi să o sedăm!”.

Ea a dat exemplul unor pacienți legați de pat care ar fi primit doze mari de sedative. Atunci când dădeau semne că se trezesc, doza ar fi fost crescută, susține ea, și nimeni nu ar fi verificat dacă bolnavii nu ar fi putut respira singuri. În scurt timp, oamenii se stingeau.

Șeful Secției ATI: Legarea de pat se practică în toate secțiile de terapie intensivă

Fosta angajată mai susține că unii bolnavi s-au infectat în spital cu clostridium sau streptococ. Iar rudele nu ar fi primit informații despre starea lor, căci nu ar fi răspuns nimeni la telefonul pentru aparținători.

M-am nimerit când am fost acolo exact la anumite ore când trebuia să sune aparținătorii și nu era nimeni acolo. Se plasa telefonul de la unul la altul, nu putem să vă spunem, eu sunt registratoarea, doamna doctor nu e aici, mereu nu era doctorul în modular”.

Conducerea secției a reacționat la aceste acuzații printr-un comunicat emis luni după-amiază și a venit cu precizări.

Legarea se pat se practică în toate secțiile de terapie intensivă, pentru că pacienții agitați și-ar putea face rău singuri, spune doctorul Mihai Sava, șeful ATI Sibiu.

Sedarea se face cu doze cât mai mici și are scopul de a reduce anxietatea bolnavilor, susține el. Iar doze mai mari s-ar fi administrat doar pacienților intubați, pentru a putea tolera tehnicile de ventilație mecanică.

Tot șeful Secției ATI a explicat că acolo lucrează în permanență 4 medici, iar în tura de dimineață doctorii intră de două ori în zona roșie. Pe timpul gărzii, asistentele și infirmierele îi pot chema oricând la patul bolnavului și le pot trimite, cu telefonul mobil, fotografii cu valorile indicate de monitoare.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu: “Acuzațiile prin care se afirmă că decesele unor pacienți au fost cauzate de deficiențe terapeutice trebuie dovedite prin probe și analizate de către persoanele care înțeleg procedurile medicale de specialitate și nu prin prisma unor sesizări anonime”.

Declarațiile femeii au declanșat însă un val de reacții. Conducerea spitalului a anunțat că va demara o anchetă cu privire la activitatea secției ATI-Covid. Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a reacționat și el și a spus că va trimite la Sibiu Corpul de Control al ministerului și Inspecția Sanitară de Stat.

Vlad Voiculescu: ”Este absolut șocant! Vom încerca să vedem ce s-a întâmplat acolo, lucrurile trebuie verificate”.

În plus, și procurorii au intrat pe fir.

Ion Veştemean, prim procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu: ”Urmează a se efectua cercetări cu privirea la comiterea infracțiunii de omor. Cercetările sunt in rem la acest moment”.

De la începutul pandemiei, la ATI Sibiu au fost internați 570 de pacienți: 397 din ei au murit, 152 au evoluat favorabil, iar 21 sunt tot acolo, pentru a primi suport respirator.

Fostă angajată: ”Da, oamenii se omoară” 

Procurorii au anunțat că deschid un dosar penal pentru omor la ATI Sibiu, după ce un fost angajat a mărturisit sub protecția anonimatului că pacienții COVID sunt sedați și legați de paturi.

Este vorba despre un fost angajat al secției ATI de la Spitalul Județean Sibiu care a declarat pentru publicația online Turnul Sfatului că unii pacienți cu Covid-19 au fost sedați puternic, indiferent de starea lor medicală, iar acest lucru le-ar fi provocat decesul.

”Ei, practic, nu mor de COVID, mor de clostridium, mor asfixiați, mor sedați” – spune el.

Cel mai șocant pentru acest cadru medical, care a lucrat la ATI Sibiu, este faptul că toți cei care ajung la ATI sunt sedați din primele ore.

”Pe un om cu insuficiență respiratorie dacă îl sedezi, moare. Pentru că în insuficiență respiratorie nu se dă de dormit și seara. Se face terapie. Se face oxigeno-terapie. Cum îți explici că vine din spital un caz. O doamnă operată, «deschisă, închisă» de un chirurg anume. O ciroză hepatică. S-a gândit să o ducă în modular să mai moară unul de COVID. Da, oamenii se omoară. Și eu am omorât oameni, pentru că am lucrat acolo. Chiar dacă din toate puterile mele am încercat să fac totul să nu încarc acele seringi cu sedare” – mai spune el.

De asemenea, fostul angajat a spus în acest interviu că ”pacienții sunt efectiv legați de pat, de mâini și de picioare, în momentul în care nu mai pot respira și încep să se agite”.

Acest tratament inuman este probat cu fotografii făcute în ATI, în care se văd mâinile cu pielea ruptă din cauza feșei cu care au fost legați.

Procurorul Ion Veștemean a confirmat, pentru Europa FM, că Parchetul de pe langă Tribunalul Sibiu va deschide dosar penal pentru omor:

Având în vedere articolul din Turnul Sfatului, vom deschide un dosar cu privire la infracțiunea de omor. Urmează ca un procuror din cadrul Parchetului să facă cercetări în cauză.” – a spus procurorul, potrivit sursei citate.

Conducerea Spitalului Judeţean Sibiu neagă acuzaţiile.

Sunt surprins că, într-o astfel de perioadă, în care noi toţi ar trebui să avem încredere în tot ceea ce înseamnă instituţie din sistemul sanitar, analizăm astfel de apariţii în presă, în sensul de declaraţii şi acuzaţii expuse în anonimat. Vreau să vă spun că am fost personal costumat şi îmbrăcat cu protecţia necesară în zona roşie a ATI-ului din Spitalul Judeţean şi dotarea şi modul în care oamenii se comportă în această secţie a spitalului mi s-a părut una peste limitele la care te-ai aştepta în sistemul sanitar din România. Bănuiesc că este în acord cu procedurile medicale să existe şi o stare de sedare în momentul în care ai acele tuburi introduse în plămâni pentru a asigura necesitatea de oxigenare respectivă dar cei care au măşti de oxigen, ei nu sunt sedaţi”, a spus Florin Neag, managerul Spitalului Judeţean din Sibiu la Antena 3, potrivit News.ro.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, s-a declarat șocat de aceste acuzații:  ”Vom încerca să vedem ce s-a întâmplat, de fapt, acolo. Am cerut și eu parte din articolul din publicația din Sibiu, e absolut șocant. Nu am primit sesizări că s-ar întâmpla ceva măcar asemănător în alte secții. În momentul acesta vorbim despre o relatare dintr-un articol de presă. Lucrurile trebuie verificate.”

De asemenea, ministerul a trimis Corpul de Control la spitalul din Sibiu.

”Ministerul Sănătății informează că, în urma relatărilor apărute în spațiul public privind nereguli în tratamentul pacienților internați în cadrul Secției ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Sibiu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat demararea unei anchete de către o echipă formată din reprezentanți ai Corpului de Control al ministrului și Inspecției Sanitare de Stat” – se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Conducerea spitalului a declanșat o anchetă

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu s-a autosesizat şi anunţă că va începe o anchetă la Secţia ATI unde sunt pacienţii cu COVID-19, după ce un fost angajat a susţinut în presa locală, sub protecţia anonimatului, că a omorât bolnavi.

“Conducerea SCJU Sibiu s-a autosesizat şi va demara o anchetă cu privire la activitatea secţiei ATI-Covid, pentru a identifica şi remedia eventualele probleme. De la începutul pandemiei, până în prezent (08.03.2021) în cadrul secţiei ATI Covid au fost internaţi 570 de pacienţi, dintre care 152 au fost transferaţi înapoi pe secţia de provenienţă cu o evoluţie favorabilă a stării de sănătate (secţia ATI nu face externări), 397 au decedat, iar 21 sunt internaţi în prezent. Subliniem că în secţia ATI ajung pacienţii în stare foarte gravă, care necesită suport respirator”, se arată în comunicatul SCJU Sibiu, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, “procedurile şi protocoalele privind gestionarea pandemiei sunt într-o continuă dinamică şi sunt adaptate permanent pentru a corespunde cât mai bine specificului dintr-un moment sau altul şi a asigura cele mai bune condiţii de internare şi tratament pentru pacienţi. (…) Ne dorim ca, în urma cercetărilor care vor fi realizate la nivelul spitalului şi organelor abilitate, opinia publică să cunoască adevărul”.

Procurorii cercetează şi ei, dacă pacienţii cu COVID-19 sunt ucişi în Secţia ATI a Spitalului Judeţean.

Procurorii au deschis luni, un dosar penal pentru omor, în cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, după ce a fost publicat un articol în presa locală, în care o sursă a declarat sub protecţia anonimatului că ar fi ucis ca fost angajat al Secţiei ATI, atât el, dar şi alte cadre medicale, pacienţi cu COVID-19, a precizat, pentru Agerpres, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veştemean.

“Deocamdată, doar în urma articolului ne-am sesizat din oficiu. S-a înregistrat dosar penal şi urmează să facem cercetări in rem”, a explicat procurorul Ion Veştemean.

Întrebat dacă de la începutul pandemiei şi până în prezent, a fost înregistrată vreo plângere sau scrisoare anonimă în care să se afirme că sunt omorâţi pacienţii cu COVID-19 la ATI în Spitalul Judeţean Sibiu, procurorul Ion Veştemean a spus: “Nu, nu am avut nimic”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *