Guvernul taie ajutorul de deces. Cu cât se reduc sumele pentru asiguraţi sau pensionari și pentru membrii familiei acestora

Scăderea valorii ajutorului de deces apare în proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021, act normativ pus în dezbatere publică și care urmează să fie aprobat în Guvern, după care va fi trimis în Parlament.

Guvernul taie ajutorul de deces. Ajutorul de deces se va diminua în anul 2021, potrivit unui document guvernamental.

Guvernul taie ajutorul de deces

Scăderea valorii ajutorului de deces apare în proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, act normativ pus în dezbatere publică și care urmează să fie aprobat în Guvern, după care va fi trimis în Parlament. Potrivit proiectului, articolul 16 prevede: „Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte, în condiţiile legii, în cazul: a) asiguratului sau pensionarului, la 5.380 lei; b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 2.690 lei”. În prezent, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, ajutorul de deces este de 5.429 de lei pentru asigurați/pensionari și de 2.715 lei pentru membrii familiei acestora. Ajutorul de deces scade astfel cu 49 de lei, respectiv cu 25 de lei.

Primele explicaţii

Explicația este că scade de la 5.429 de lei la 5.380 de lei câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, iar valoarea ajutorului de deces se calculează în funcție de acest indicator. Legea pensiilor prevede însă că valoarea ajutorului de deces „se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, astfel că Guvernul putea menține ajutorul de deces la cuantumul actual.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *