Klaus Iohannis crede că România va avea de câștigat în urma negocierilor dure de la Bruxelles: „Sunt moderat optimist”

Klaus Iohannis susține că negocierile s-au mișcat „rezonabil” pentru România în cadrul Consiliului European.

Președintele României a declarat, după două zile de negocieri la Bruxelles, că șefii Uniunii Europene nu au ajuns la nicio concluzie.

Cu toate acestea, România ar putea ieși câștigată în urma acestor runde de negocieri dintre liderii importanți ai Europei.

Klaus Iohannis crede că România va avea de câștigat în urma negocierilor de la Bruxelles

Iohannis așteptă cu nerăbdare să afle care va fi suma finală pe care România o va primi din partea Comisiei Europene pentru a reporni economia.

„Vestea bună este că toată lumea își dorește să ajungem la un acord, dar mai este mult de negociat. Nu s-a ajuns la un acord. Se discută despre proporția între granturi și împrumuturi și suma totală se discută. Se vorbește despre condițiile de acordare. Unii doresc un control strict, alții condiții mai lejere”, a explicat Iohannis.

Alocarea de fonduri ar fi condiționata de respectarea statului de drept, un lucru care nu este problematic în România, după cum a remarcat președintele țării.

„Sunt moderat optimist, avem încă o șansă și cred că astăzi este ziua decisivă, când ne vom da seama dacă putem acum, în această sesiune, să ajungem la un acord sau dacă trebuie să revenim peste câteva săptămâni pentru a relua aceste înțelegeri”, a completat Iohannis.

Esențial pentru România, avertizează Iohannis, este obținerea fondurilor pentru agricultură, fără de care țara noastră nu și-ar putea reveni după criza financiară cauzată de pandemia de Covid-19.

„Avem nevoie de fondurile pentru agricultură. Fără ele este aproape imposibil de imaginat cum ar arăta agricultura în România. Dar, evident, avem nevoie de fonduri substanțiale pentru revigorare economică și, în afară de asta, pentru mine și pentru noi în general o flexibilitate rezonabilă între fonduri și felul în care se gestionează fondurile este vitală”, a concluzionat președintele României.

Uniunea Europeană este decisă să ajute țările care au suferit cel mai mult în urma pandemiei de Covid-19, însă nu toate țările vor ca fondurile acordate să fie nerambursabile. Sumele care se vor acorda, precum și condițiile de acordare, vor fi stabilite în urma a luni de negocieri dure între cele mai importante țări din Europa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *