Nelu Tataru explică când va reveni starea de urgenţă: “Când avem zece mii de cazuri în trei-patru zile, se impune starea de urgenţă”

Ministrul Sănătăţii a vorbit despre condiţiile în care în România poate fi reinstaurată starea de urgenţă. Ministrul Sănătăţii a explicat că ţara noastră nu a depăşit primul val al pandemiei de coronavirus şi că, în prezent, “asistăm la a doua cocoaşă a primului val”, în condiţiile în care au fost raportate peste 600 de noi cazuri de coronavirus pe teritoriul ţării.

“De patru săptămâni a urmat o creştere uşoară, progresivă, pe care ne-am asumat-o în contextul acestor relaxări, dar nu era numai partea noastră, este şi partea de colaborare a celorlalţi. O dată cu nerespectarea unor reguli am putut vedea şi o transmitere comunitară accentuată. Acele aglomerări urbane, că a fost litoral, că a fost Valea Prahovei, au dus spre extensia acestui nou număr de cazuri. O creştere care a fost progresivă accelerată în ultimele două săptămâni”, a declarat Nelu Tătaru pentru Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a explicat că starea de urgenţă nu este instituită “doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500”.

“Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată. (…)

Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână- jumătate, două şi alta e să apară zece mii de cazuri în patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste zece mii de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe”, a precizat Nelu Tătaru, conform sursei citate.

Ministrul Sănătăţii a amintit şi despre capacitatea secţiilor de terapie intensivă, dar despre modificările aduse legislaţiei privind aplicarea măsurilor de carantină sau izolare, precum şi despre anchetele făcute de procurori DNA la Unifarm.

“Acolo este atent DNA-ul. Noi trebuie să fim atenţi la ce se întâmplă în Ministerul Sănătăţii, în Institutul Naţional de Sănătate Publică, care este evoluţia acestei pandemii şi la sănătatea românilor”, a adăugat Nelu Tătaru.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *