O noua lovitura pentru romani. Noi restrictii la granita

Romanii care vor sa mearga in strainatate au parte de noi restrictii. Guvernul din Ungaria a hotarat noi restrictii la granita. Conform noului regulament, persoanele care vin din tari cu risc crescut si apartin zonelor galbena si rosie trebui sa se supuna unor controale medicale si sa intre in carantina.

Mentionam ca Romania a fost inclusa in categoria zonei galbene, iar persoanele care vin din tara noastra vor putea iesi din carantina doar dupa doua teste negative efectuate la interval de 48 de ore.

Din categoria zonei rosii fac parte Bosnia-Hertegovina, Macedonia de Nord, Albania, Muntenegru si Ucraina.

Pentru persoanele care vin din zona rosie, este interzisa intratrea pe teritoriul Ungariei.

Guvernul Viktor Orban a luat aceasta decizie in urma cresterii numarului de cazuri de infectare cu COVID- 19.

“Trebuie sa ne asiguram securitatea noastra astfel incat virusul sa nu fie adus din strainatate. Rata de infectie la noi este in scadere si vrem sa ramana asa”, a transmis Viktor Orban.

Noi masuri privind conditiile de intrare pe teritoriul Ungariei, masuri care vor intra in vigoare miercuri, 15 iulie 2020, de la ora 00.00

Potrivit informatiilor comunicate de catre autoritatile ungare, Romania a fost inclusa pe lista statelor galbene. Astfel, persoanelor care intra in Ungaria din Romania le sunt aplicabile urmatoarele dispozitii:

– la intrarea in Ungaria vor fi supusi examinarii medicale, iar in cazul in care prezinta simptome specifice infectarii cu COVID-19, nu li se va permite accesul in Ungaria;

– in situatia in care nu prezinta simptome, acestia vor fi obligati sa intre in carantina pe teritoriul Ungariei pentru o perioada de 14 zile (institutionalizata sau prin izolare la domiciliu), fiind luati in evidentele autoritatilor sanitare ungare.

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisa, fara impunerea masurii carantinei sau autoizolarii, cetatenilor care vin din Romania si care prezinta la punctul de frontiera doua teste moleculare negative pentru infectia cu SARS-CoV-2 efectuate in ultimele cinci zile. Cele doua teste trebuie efectuate la o diferenta de 48 de ore unul de celalalt, iar certificatele trebuie sa fie emise in limba maghiara sau engleza.

MAE precizeaza ca autoritatile ungare pot permite accesul, pentru o perioada de maximum 24 ore, pentru cetatenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o raza de maximum 30 de kilometri de la frontiera.

Lucratorii sezonieri din Romania pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu conditia ca angajatorul ungar sa transmita politiei ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei in acest scop vor fi stabilite de conducerea politiei ungare.

Cu privire la tranzit, autoritatile ungare au precizat ca acesta este permis, in urmatoarele conditii:

• durata tranzitului sa nu depaseasca 24 de ore;

• persoanele nu prezinta simptome specifice infectiei cu COVID-19, pot demonstra scopul calatoriei, respectiv dreptul de intrare in tara de destinatie, eventual de tranzit.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate si publicate pe pagina web a politiei ungare, fiind indicate in mod explicit locurile de oprire/odihna.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *