Pfizer ar putea fi acționat în justiție de Italia din cauza întârzierii în livrarea vaccinului anti-Covid

Decizie de ultim moment luată de autoritățile italiene, care intenţionează să întreprindă „în următoarele zile” acţiuni în justiţie împotriva companiei americane Pfizer, din cauza întârzierilor în livrarea dozelor din vaccinul său anti-COVID.

Un anunț în acest sens a fost făcut, marţi seara, de şeful celulei de criză pentru pandemie, Domenico Arcuri, prin intermediul unui comunicat remis presei, relatează AFP și Barrons, potrivit Agerpres.

„Protecţia sănătăţii cetăţenilor italieni nu se negociază. Campania de vaccinare nu poate fi încetinită şi cu atât mai puţin în ceea ce priveşte administrarea dozelor de rapel pentru numeroşii italieni care au primit deja prima doză”, a afirmat Arcuri într-un comunicatul citat.

Decizia autoritățile italine vine după ce, la finalul săptămânii trecute, reprezentanții Pfizer/BioNTech au anunţat în mod neașteptat că nu sunt în măsură să furnizeze cantitățile de doze la care s-au angajat, declanşând nemulţumirea unor ţări europene deja criticate pentru ritmul lent în care derulează campania de vaccinare anti-Covid.

Deși ulterior aceștia au revenit asupra anunțului inițial, precizând că au pus în aplicare “un plan” pentru a limita la o săptămână întârzierea în livrarea vaccinurilor, în condiţiile în care Europa avea temeri că livrările ar putea fi întârziate între „trei şi patru săptămâni”, Roma a fost informată de Pfizer că întârzierile de livrări se vor prelungi.

Italia, care s-a confruntat săptămâna aceasta cu o reducere cu 29% a livrărilor de doze de vaccin care îi erau destinate, este îngrijorată în special pentru administrarea dozei de rapel în rândul personalului sanitar, prima categorie vaccinată în această ţară care a imunizat până în prezent aproximativ 1,2 milioane de persoane.

Pfizer a informat Italia că „nu doar dozele ce nu au fost livrate săptămâna aceasta, unilateral şi fără preaviz, nu vor fi livrate săptămâna viitoare, ci şi că va exista o uşoară reduce a livrărilor”, a mai spus Arcuri, potrivit sursei citate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *