Spitalul din Italia cu 50 de medici și asistente din România, care salvează vieţi departe de ţară

Peste 20 de mii de medici au plecat, în ultimii 15 ani din România. Exodul cel mai puternic a fost între anii 2004-2007. Din motive economice, lipsa dotărilor în Spitalele noastre, şpaga cerută pentru a ocupa un post sau, pur şi simplu, din lipsă de speranţă pentru ţara care i-a format. În Clinica San Gaudenzio din Novara lucrează zeci de români. Medici, infirmieri, tehnicieni. Din toate colţurile ţării. Fac parte din echipa de elită a chirurgiei cardiovasculare din Italia. Sunt trataţi cu respect şi, cei mai mulţi dintre ei, îi spun locului. „acasă”. Am mers să-i cunoaştem.

Gabriela este din Bacău şi este asistent medical. Are un salariu de 1.600 de euro lunar.

E o sumă pe care, acum, pe aceeaşi funcţie, ar putea să o primească şi în România. Dar nu banii pe care îi câştiga au făcut-o să plece.

”Pentru că suntem oameni de rând, care nu am avut bani. Când am terminat şcoala nu am putut să intru pe post, trebuie să plăteşti. Ne-au cerut bani. Au zis: ”faci concursul şi dai 1.000 de euro și eşti deja pe post”, declară Gabriela.

E unul dintre motivele pentru care, în micul Spital din Novara, pe holuri, în cabinete sau chiar în sălile de operaţie se vorbeşte româneşte.

(Reporter): Între voi, în mod normal, vorbiţi româneşte?

(Asistentă): Când suntem singure, din respect.

Nicoleta este asistent medical pe secţia de terapie intensivă. În urmă cu 15 ani a avut şi ea motivul ei să plece. Voia mai mult decât îi putea oferi România, sursa observator.tv

(Reporter): Dacă eu îţi spun că România e acasă tu simţi asta?

(Nicoleta): Nu! Nu, nu ştiu de ce.

(Reporter): Italia este acasă?

(Nicoleta): Da, e casa mea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *