Tradiții și superstiții de 1 martie! Ce trebuie să faci până pe 9 martie ca să ai noroc tot anul


Tradiții și superstiții de Mărțișor 2021. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul. Ziua de 1 martie este plină de semnificații, dar și de legende populare. Iată ce se spune că trebuie să facem pentru a avea parte de un an cât mai bun și mai bogat.

Ziua de 1 martie este legată de foarte multe tradiții și mai ales superstiții. Se spune că cel care își pune la mână mărțișorul pe data de 1 martie, trebuie să îl poarte neapărat până pe 9 martie, pentru a avea noroc tot anul.

Tradiția mai spune că mărțișorul nu trebuie aruncat niciodată la gunoi, nici după ce a trecut perioada în care a trebuit să-l purtăm. În unele zone, aceasta este până pe 9 martie, în altele trebuie purtat toată luna, iar în alte zone trebuie purtat până la Florii.

Indiferent de cât timp trebuie să ținem la mână mărțișorul, acesta nu trebuie aruncat. El trebuie legat de un copac sau de un trandafir aflat în pământ.

De asemenea, înainte de data de 1 martie trebuie să ne alegem o babă, după cum arată legenda. Ziua de mărțișor este legată delegenda babei Dochia și de cele nouă cojoace ale acesteia. De aceea, trebuie să ne alegem una din primele nouă zile ale lunii, iar aceasta ne va arăta cum ne  va merge în acest an. Astfel, dacă vremea este una frumoasă , însorită, anul nostru va fi unul bogat, plin de împliniri. Dar dacă vremea va fi mohorâtă sau va ploua, atunci vom avea parte de un an de neîmplinire.

O altă superstitie de Martisor spune că mamele care pun acest simbol în piept dar și la mâna copilului, trebuie să nu fie văzute de o femeie însărcinată. Se crede că dacă această superstiție este încălcată, bebelușul femei se va naște cu un semn.

În unele zone ale țării există superstiția conform căreia Baba Dochia va trimite un ger năprasnic, dacă pe data de 1 martie oamenii fac diferite activități gospodărești. De aceea, femeile nu au voie să spele, să dea cu mătura, ci pot doar să pregătească bucatele, dacă țin o masă de mărțișor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *