Vladimir Putin, ultimatum pentru armata lui Zelenski. Rusia cere predarea armelor în următoarele ore

Armata rusă este pregătirtă să asigure evacuarea în siguranţă a civililor de la Azovstal, susţine Putin. Ucraina acuză Rusia că a încălcat armistiţiu legat de coridoarele umanitare.

Președintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu premierul israelian Naftali Bennett, liderii politici discutând, în special, despre situația din Ucraina, a informat joi serviciul de presă al Kremlinului.

„O atenție deosebită a fost acordată aspectelor umanitare, inclusiv evacuarea civililor deținuți de militanți ai formațiunilor naționaliste de pe teritoriul uzinei de la Azovstal, în cooperare cu reprezentanți ai ONU și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii. În ceea ce-i privește pe militanții rămași la Azovstal, autoritățile de la Kiev ar trebui să le ordone să depună armele”, se arată în raportul Kremlinului, citat de Interfax și BBC.

„Armata rusă este în continuare gata să asigure evacuarea civililor în siguranţă”, a dat asigurări Putin. Potrivit soldaților ucraineni, aproximativ 200 de civili sunt încă blocați în interiorul combinatului siderurgic sub atacurile din ce în ce mai intense ale Rusiei, lucru pe care Kremlinul îl neagă.

Armata rusă rămâne ”gata” să facă în aşa fel încât civilii blocaţi alături de combatanţii ucraineni în uzina Azovstal, la Mariupol, să fie evacuaţi în siguranţă, a afirmat joi preşedintele rus Vladimir Putin, relatează AFP şi Reuters.

Într-o convorbire telefonică cu premierul israelian Naftali Bennett, Vladimir Putin „a atras atenţia asupra chestiunilor umanitare, între care evacuarea civililor din uzina Azovstal (…), realizată în colaborare cu reprezentanţii ONU şi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii”, a precizat Kremlinul.

„Armata rusă este în continuare gata să asigure evacuarea civililor în siguranţă”, a dat asigurări Putin. De asemenea, a mai spus Putin, Kievul ar trebui să le ordone luptătorilor ucraineni blocaţi la Azovstal să depună armele.

Între timp, un responsabil al ONU a anunţat că un nou convoi al organizaţiei este în drum spre uzina din Azovstal pentru a-i evacua pe civili.

„Astăzi, în momentul în care vorbim, un convoi este în drum spre Azovstal până mâine dimineaţă, în speranţa de a-i recupera pe civilii rămaşi în acest infern întunecat şi de a-i scoate în siguranţă”, a declarat secretarul general adjunct al ONU care răspunde de chestiunile umanitare, Martin Griffiths, în cadrul unei conferinţe de presă de la Viena.

O primă operaţiune de acest tip organizată începând de weekendul trecut de ONU şi Crucea Roşie a permis evacuarea a 101 civili din acest imens complex metalurgic unde s-au ascuns civili şi ultimii combatanţi ucraineni care apără Mariupol.

Acest prim convoi a ajuns marţi în siguranţă în oraşul Zaporojie, aflat sub controlul armatei ucrainene, mai la est, la circa 230 km distanţă. Potrivit lui Martin Griffiths, ONU a escortat de asemenea miercuri peste 340 de civili care voiau să fugă din „diverse cartiere din Mariupol”.

Mai devreme, Kremlinul a afirmat că aceste coridoare umanitare pentru evacuarea din zonă „funcţionează”, dar un comandant al regimentului Azov, care a apără uzina, a afirmat că Rusia „nu-şi respectă promisiunea”.

În convorbirea lor telefonică, Putin şi Bennett au vorbit şi despre Holocaust, potrivit Kremlinului, în plină polemică, după ce Moscova a acuzat Israelul că-i susţine pe „neonazişti” în Ucraina.

Potrivit comunicatului, cei doi lideri au discutat despre „importanţa specială” a zilei de 9 mai, dată la care Rusia celebrează victoria asupra nazismului care permite „omagierea memoriei tuturor victimelor” celui de Al Doilea Război Mondial, „inclusiv a victimelor Holocaustului”.

În plus, Putin şi Bennett „şi-au exprimat interesul reciproc pentru aprofundarea relaţiilor amicale ruso-israeliene”, a subliniat Kremlinul.

Această tentativă de apropiere intervine după o polemică virulentă care a început săptămâna trecută, când şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a afimat că Adolf Hitler are „sânge evreiesc”, o veche teorie dezminţită de istorici.

Aceste afirmaţii au provocat furia Israelului, care le-a calificat drept „scandaloase, impardonabile” şi „o oribilă greşeală istorică”.

Rusia a insistat şi a acuzat marţi Israelul că „susţine regimul neonazist de la Kiev”, iar miercuri a dat asigurări că „mercenari israelieni” luptă alături de regimentul Azov, pe care Moscova îl califică drept „nazist”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *