Noul coronavirus poate rezista pe pielea umană mult mai mult decât virusul gripal, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători din Japonia, citat de Live Science.
SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, poate rămâne activ pielea umană timp de aproximativ 9 ore, în timp o tulpină a virusului gripal A (IAV) nu rezistă mai mult de două ore, arată studiul
Din fericire, ambele virusuri pot fi ucise rapid cu dezinfectant pentru mâini.
Descoperirile subliniază importanța spălării mâinilor sau a utilizării dezinfectanților pentru a preveni răspândirea COVID-19.
„Acest studiu arată că SARS-CoV-2 poate avea un risc mai mare de transmitere prin contact direct decât IAV (virusul gripal), deoarece primul este mult mai stabil pe pielea umană”, au scris cercetătorii în studiu, care a fost publicat online pe 3 octombrie, în revista „Clinical Infectious Diseases”. Aceste constatari susțin ipoteza că o igienă corespunzatoare a mâinilor este importantă pentru prevenirea răspandirii SARS-CoV-2.
Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Kyoto au folosit piele umană obținută de la persoane decedate, în urma autopsiilor. Probele au fost colectate la aproximativ o zi după moartea pacienților.
Cercetătorii precizează că pielea umană își păstrează funcțiile mai bine de 24 de ore după moarte și astfel, faptul că au folosit o mostră de piele de la o persoană decedată nu a influențat rezultaul studiului.
Cercetătorii au descoperit că SARS-CoV-2 a supraviețuit pe probele de piele umană timp de 9,04 ore, comparativ cu 1,82 ore pentru virusul gripal A.
Însă, atunci când aceste virusuri au fost amestecate cu mucus, pentru a imita particulele virale eliberate prin tuse sau strănut, SARS-CoV-2 a rezistat aproximativ 11 ore pe piele.
Cu toate acestea, ambii viruși au fost inactivați la 15 secunde după utilizarea unui dezinfectant pentru mâini cu 80% etanol.
Autorii notează că studiul lor nu a luat în considerare „doza infecțioasă” de SARS-CoV-2, adică cantitatea de particule de virus necesare pentru a infecta pe cineva prin contactul cu pielea contaminată și, prin urmare, cercetările viitoare ar trebui să examineze și acest aspect.
La începutul pandemiei, cercetătorii americani au analizat cât de mult ar putea rezista SARS-CoV-2 pe diferite suprafețe și au constatat că a rămas activ pe obiecte din cupru până la 4 ore, pe carton până la 24 de ore și pe plastic și oțel inoxidabil până la până la 72 de ore.