Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații de presă, la finalul summit-ului vital de la Bruxelles. Liderii Uniunii Europene au continuat toată noaptea negocierile dure pe tema Fondului de relansare economică post-pandemie.
„Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, extrem de important pentru România. Iată că după discuții foarte complicate, după 4 zile și 4 nopți de negociere am obținut pentru România 79,9 miliarde euro, pentru proiectele europene, o sumă impresionantă.
Negocierile ne permit acum să trecem la etapa următoare, vom folosi această sumă de 80 de miliarde (euro) pentru a reface infrastructura, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru relansarea economică.
80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică bugetul multianual, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie, în cel mai scurt timp va fi finalizat. Lucrăm și la planul național de relansare, care va fi prezentat CE pentru relansarea economică.
Până acum ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos, e o zi importantă pentru România, pentru proiectul european. Acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României.
Vă mulțumesc”, a declarat Klaus Iohannis, după întâlnirile-maraton de la Bruxelles.
Negocieri dure la Bruxelles
Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, marţi, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie.
„Europa este unită!”
„Bună dimineaţa tuturor! Avem un acord. Am reuşit! Europa este puternică, Europa este unită!”, a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European, la încheierea summitului Uniunii Europene, potrivit Mediafax.
Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro.
În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite de 360 de miliarde de euro.