Salvat de la distrugere. Singurul C.A.P. din România plătește tractoriștii cu 2000 de euro salariu și face profit anual

După Revoluție multe s-au distrus. N-au scăpat nici C.A.P.- urile. Deși au fost clădite cu munca celor angajați în agricultură, au fost prădate chiar de către săteni, lăsate în paragină sau vândute pe mai nimic.

La Arad,  Combinatul Agroindustrial Curtici este o excepție. Cei care lucrează pământul nu au probleme cu seceta şi fac profit an după an, lăudându-se cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro, informează EVZ.

Vara trecută, când toată România se plângea de culturi compromise, agricultorii din Curtici aveau cea mai mare producţie de grâu la hectar.

Pe lângă calităţile solului, profitul se datorează, în mare parte, managementului. Inginerul Dimitrie Muscă ştie ce e mai bine să planteze  miile de hectare de mai bine de 20 de ani, nu a dat greş niciodată. Pentru culturi folosește soiurile autohtone.

CAP-ul capitalist este un exemplu de afacere de succes. Asociații primesc anual câte 1.500 de kilograme de grâu la hectar – un record naţional – iar tractoriştii au ajuns să câştige şi 2.300 de euro pe lună în sezon.

În curtea sediului administrativ al holdingului, la oră fixă, sună în difuzoare „Noi suntem Români”. Se întâmplă de fix 24 de ori într-o zi, de 10 ani.

Directorul a deschis o mini-grădină zoologică, iar la una din locaţii cresc în libertate păuni. Dimitrie Muscă urmăreşte, în biroul său, patru plasme imense, pe care se transmit live imagini din ferme şi din cele 29 magazine în care se vând produsele din carne şi lactate produse la Curtici.

Povestea începe în 1987. Inginerul agronom Dimitrie Muscă a fost numit preşedinte şi inginer şef la CAP „Lumea Nouă” din Curtici. În 1989 cooperativa a trecut de la cinci milioane de lei pierdere la nouă milioane de lei profit. Bonus, Muscă a construit o brutărie în sat. După Revoluţie, inginerul s-a trezit în curtea CAP-ului cu majoritatea proaspeţilor proprietari de terenuri, foşti agricultori cooperatişti.

E păcat să se desfiinţeze CAP-ul nostru. Cu ce o să ne alegem fiecare? Cu o cărămidă din grajd pe care s-o ducem acasă? Vrem să rămânem în continuare în asociaţie, iar tu să ne conduci pe mai departe, că ai făcut treabă bună până acum”, i-au zis oamenii.

Cooperativa Agroindustrială funcţionează acum în sistem de holding, asociind două societăţi cu producţie vegetală, CAI Curtici şi CAI Olari.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *