Se taie pensiile în 2021? Anunțul pe care îl așteaptă toți românii

Se taie pensiile în 2021? Este întrebarea care stă pe buzele a cinci milioane de români. Inițial s-au promis creșteri, după care s-a spus că nu sunt bani. Ce se întâmplă, totuși, cu pensiile românilor în acest an. Răspunsul vine chiar din partea președintelui Klaus Iohannis.

Ce se întâmplă cu pensiile în 2021

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre ce se va întâmpla cu pensiile românilor în 2021. Potrivit acestuia, există bani de pensii, acestea vor rămâne majorate, însă nu este nimic clar despre următoarea creștere. Aceasta ar urma să aibă loc când situația economică o va permite.

„De pensii sunt bani și asta am spus. Dați-mi voie să repet. Creșterea aprobată rămâne în vigoare, deci pensiile au crescut și așa crescute rămân”, a declarat Klaus Iohannis.

Cu privire la îngrijorările românilor cu privire la înghețarea pensiilor și a salariilor, șeful statului a fost foarte clar. El a spus că această măsură este una justă, în contextul epidemiologic în care ne aflăm.  Iohannis spune că trebuie să fim conștienți că pandemia a afectat economia care s-a contractat și din acest motiv sunt mai puțini bani la buget.

„Concluzia evidentă: nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare, atenție, bugetare, în anul 2021, până când ieșim din criză economică. Este o concluzie simplă. Nu vorbim de austeritate fiindcă nu se taie salariile, nu se taie pensiile, pensionarii rămân cu majorarea care a fost decisă în toamna anului trecut, însă, din păcate până e criză economică, nu putem să vorbim de majorări în zona bugetarilor”, mai precizat Iohannis.

Șeful statului a încercat să-i liniștească pe români și le-a spus că lucrurile vor intra în normal imediat cum se termină pandemia. Mai mult decât atât, el a spus că este convins că vom ieși din criza economică în cursul acestui an.

Anunțul Ministrului Muncii cu privire la pensii

Ministrul Muncii a declarat că sistemul de pensii din România NU este pregătit pentru o eventuală recalculare a tuturor pensiilor și că țara noastră nu-și permite mărirea pensiilor cu 40%. Astfel, Raluca Turcan a anunțat că pensiile vor crește în acest an cu rata inflației, adică 3%.

„În preajma momentelor electorale s-a vorbit foarte mult despre o iluzie și anume acea majorare de 40% care, de fapt, pe fond, trăgând linie acum, arată în continuare că mulți politicieni au vândut iluzii deșarte. Asta pentru că acea majorare de 40% este pe o lege publicată în anul 2019, dar gândită să să intre în vigoare la 1 septembrie 2021 pentru a pregăti întregul sistem de pensii cu recalcularea a aproximativ 4,9 milioane de pensii. Păi, 4,9 milioane de pensii nu pot fi recalculate de azi pe mâine”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a declarat că este necesară o suplimentare de personal pentru ca procesul recalculării pensiilor să se încheie cât mai repede. Tot ea a spus că pensiile vor fi recalculate astfel încât să aibă la bază principiile contributivității, al echității și al sustenabilității.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *